Uit het Leidsch Dagblad van 3 december 2008:

'Motie van wijsheid over Oostvlietpolder'

 

ZOETERWOUDE - Dat er bedrijven komen naar de Oostvlietpolder kan Zoeterwoude niet tegenhouden. Toch overwegen de drie raadsfracties in Zoeterwoude binnenkort 'een signaal' af te geven aan buurgemeente Leiden.

Dat gebeurt op initiatief van CDA-raadslid Klein. Hij vindt het 'eeuwig zonde' als de polder wordt opgeofferd, terwijl er in de stad bedrijfspanden leeg staan. Klein denkt daarom aan een 'motie van wijsheid'. Daarmee wil hij het Leidse college de komende tijd veel wijsheid toewensen.

Volgens de Zoeterwoudse wethouder Ates kan Zoeterwoude hoogstens een oproep doen aan Leiden om het toekomstige bedrijventerrein in te bedden in het groen. "Dan is het terrein niet zichtbaar vanaf de A4, en heeft het geen negatieve uitstraling op het Zoeterwoudse polderlandschap aan de andere kant van de rijksweg."

Die oproep zal vermoedelijk weinig effect sorteren. In de Leidse gemeenteraad verzocht D66 gisteravond al om nog een keer te onderzoeken of een bedrijfsterrein nog wel net zo nodig is als tien jaar geleden. Dit verzoek haalde het niet.

Een protestsignaal naar Leiden zou misplaatst zijn, gezien het verleden. Ates: "Toen Leiden zijn oog liet vallen op de Grote Polder in Zoeterwoude, hebben wij gevraagd om eerst eens naar de éigen polders te kijken. In die zin is het niet verbazingwekkend dat Leiden dat heeft gedaan. Bovendien is destijds regiobreed ingestemd met de plannen voor de Oostvlietpolder."

 

Reactie Vereniging Vrienden Oostvlietpolder (VVO):

De VVO is blij met deze Zoeterwoudse 'motie van wijsheid'. De VVO zou tegelijk graag zien dat Zoeterwoude bij monde van wethouder Ates in deze ook eens haar verantwoordelijkheid zou nemen in plaats van zich alleen maar te bekommeren of het bedrijventerrein Oostvlietpolder een zichtlocatie wordt vanuit Zoeterwoude. Wat dat betreft kijkt wethouder Ates niet verder dan dat haar eigen Zoeterwoudse horizon rijkt.

Dat er mogelijkheden zijn om het bedrijventerrein Grote Polder te herstructureren en te intensiveren staat niet alleen volgens de VVO vast. Architect Reinier Verbeek schreef in het Leidsch Dagblad van 24 december 2007 een uitgebreid artikel over de mogelijkheden van intensivering van o.a. het bedrijventerrein Grote Polder: "Bouwvolume is te verdubbelen, dan kan de Oostvlietpolder open blijven."

Dit artikel slaat volgens de VVO precies de spijker op zijn kop. Het is triest te constateren dat in de Leidse regio politiek en bestuurders niet in staat zijn om op dit punt hun verantwoordelijkheid te nemen om zo een waardevol cultuurhistorisch agrarisch (natuur)gebied als de Oostvlietpolder te behouden.

 

          

Toekomstige Oostvlietpolder, met dank aan: de Leidse PvdA, VVD en GroenLinks.

 

Gemeenteraadsverkiezingen 2010: KIES GROEN, KIES OOSTVLIETPOLDER !

Dus stem NIET op de PvdA, VVD of GroenLinks

 

Home